Aguapura
Aiguapura

Notícies de l'aigua Aiguapura Fadecen

Notícia de premsa

Artículo

Dos pobles de l'Alt Empordà a Girona manen prohibir el consum de l'aigua per portar un alt contingut en nitrats.


Data: 15/06/2013, Font: (El País)

Excés de nitrats a l'aigua

Els municipis de Llampaies i Orriols de l'Alt Empordà província de Girona, amb una població de més de 800 habitants, estan consumint des de fa ja més de quatre mesos aigua embotellada o també tractada amb equips d'osmosi inversa per beure i cuinar. Tot això es deu a l'alta concentració de nitrats que conté l'aigua dels pous i que subministren a aquests pobles, arribant a superar el mes de febrer els 50 mil·ligrams per litre, quantitat límit que l'Organització Mundial de la Salut determina com el màxim recomanable per al consum humà, sobretot i això és important, per l'alt risc que suposa també en dones embarassades o lactants.

A causa de les fortes pluges que van caure el passat hivern, i que es van allargar amb més intensitat a la primavera, s'ha arribat a filtrar un excés de nitrats acumulats en el sòl, a causa del ús de purins i fertilitzants en les explotacions agrícoles. Lluís Lloret l'alcalde de Bàscara va assegurar que "a la comarca de l'Alt Empordà ha molta concentració de nitrats al sòl, però és complicat diagnosticar seu origen" també va comentar que no descarta que la procedència d'aquesta alta dosi de sals procedeixi de la fugida de voltant de set milions de litres de purins o més, d'una planta de tractament de dejeccions situada al poble de Sant Vicent de Guialbes, que es troba a tan sols tres quilòmetres de distància. També va indicar que a l'Alt Empordà hi ha gairebé mig milió de porcs.

L'Ajuntament pertanyent al municipi de Saus, Camallera i Llampaies informar que l'aigua que surt de l'aixeta si que es pot emprar per a altres usos (dutxar-se, rentar la roba i la coberteria). Antonio Ferrer, propietari de l'hotel L'Odissea situat a Orriols, va comentar "Jo tinc un desemborsament de més de 150 euros cada mes destinat al tractament de l'aigua". L'hostaler també va denunciar les males pràctiques que empren alguns pagesos de la zona: "He pogut veure aquesta setmana, com feien dues cisternes que contenien purins en uns camps pròxims".

Narcis Poch coordinador d'Unió de Pagesos de l'Alt Empordà va dir al respecte que "Si s'acaten les normes, no hauria d'haver problemes". La legislació catalana limita l'ús a 170 kg per metre quadrat l'abocament de purins al camp. Per aquesta causa, i encara Narcis Poch esmenta que aquests incidents es repeteixen cada any, pensa que l'origen de la contaminació procedeix d'algun ús incorrecte de purins o per la sobre explotació del pou.

Lluís Lloret va declarar ahir que no s'ha pres cap mena de mesura per descontaminar l'aqüífer enverinat. Per netejar aquest tipus d'aigua es pot fer per mitjà de l'osmosi inversa, l'electrodiàlisi i, la més eficaç i econòmica, reduir la concentració d'aquests nitrats combinant-los amb una aigua més pobre en sals d'aquest tipus.


Notícies de l'aigua »

Províncies de Catalunya on oferim els nostres serveis de tractaments d'aigua:Descalcificador Barcelona, filtre d'aigua BarcelonaDescalcificador Tarragona, filtre d'aigua TarragonaDescalcificador Lleida, filtre d'aigua LleidaDescalcificador Girona, filtre d'aigua Girona