Aguapura
Aiguapura

Notícies de l'aigua Aiguapura Fadecen

Notícia de premsa

Artículo

El preu de l'aigua pot més que quadruplicar-se en base a la ciutat on habiti


Data: 18/11/2011, Font: (Ecoticias.com)

El preu de l'aigua pot quadruplicarEl preu de l'aigua pot variar fins en un 428 per cent, o el d'una altra manera, quadruplicar, en funció és clar de la ciutat on visquem, segons ha denunciat aquest dijous l'organització de consumidors en acció (FACUA), la qual realitzar un estudi en 28 ciutats espanyoles, alhora que va demandar l'aplicació de preus progressius que facturin únicament en funció del nombre de residents a l'habitatge i que es penalitzin els consums "excessius".

Aquesta gran diferència sobretot en algunes ciutats suposa fins 409,20 euros (més IVA) a l'any en consums de 10 metres cúbics d'aigua, amb els cànons i recàrrecs inclosos. Per aquesta raó, FACUA considera que el concepte d'estalvi o malbaratament no pot desvincular-se del nombre d'habitants de l'immoble.

Les ciutats més cares amb comptadors de 13 mil · límetres i consum de 103 metres cúbics d'aigua han estat, Múrcia (25,67 euros), Cadis (21,10 euros) i Palma de Mallorca (19,73 euros), mentre que Valladolid va ser la ciutat més barata, on el preu en ambdós comptadors és el mateix (7,96 euros), seguida per Ciudad Real (9,29 euros).

En el cas de les ciutats més cares amb comptadors de 15 mil · límetres i consum de 10 metres cúbics van ser Alacant (42,06 euros), Múrcia (31,26 euros), Santa Cruz de Tenerife (22,88 euros) i finalment Còrdova amb (22,86 euros).

De les ciutats analitzades només en l'actualitat Sevilla disposa de tarifes associades al nombre d'inquilins que habiten a l'habitatge, sent La Corunya la que aplica a més un factor de correcció si habiten més de tres persones a l'immoble, prèvia notificació a la subministradora. A Barcelona, ​​el cànon de l'aigua que és de caràcter autonòmic, s'adequa a la realitat social al basar-se en unitats de convivència de tres persones, excepte quan s'acrediti el contrari.

D'altra banda, en setze municipis es té en compte si els residents conformen una família o habitatge nombrosa per assignar tarifes més reduïdes.

En aquest context, FACUA assenyala que no sempre es pot valorar com "positiva" un preu molt baix ni "negativa" una molt alta, perquè és "necessari" que les subministradores apliquin tarifes progressives que penalitzin els metres cúbics que s'han consumit en excés ( sempre que es bonifiqui a les famílies nombroses), cosa que no passa en tots els casos.

FACUA més ha pres com a referència un consum de 10 metres cúbics d'aigua amb un comptador de 13 mil · límetres, l'import mitjà és de 14,93 euros més IVA, mentre que si s'empra un comptador de 15 mil · límetres, aquest és de 16,59 euros sempre incloent l'IVA i sense prendre en consideració el preu pel lloguer o el manteniment dels comptadors.

FACUA defensa que la seva anàlisi posa de manifest que les tarifes (amb cànons i descàrrecs) per a famílies que consumeixen 10 metres cúbics d'aigua mensuals han pujat una mitjana de 5,6 per cent en comptadors de mil · límetres i del 5,2 per cent en comptadors de 15 mil · límetres.

Així mateix, si es pren com a referència un consum de 10 metres cúbics d'aigua mensuals i un comptador de calibre de 13 mil · límetres, la major pujada del preu de l'aigua en consum domèstic s'ha produït a Gijón, on va augmentar un 27,4 per cent, seguida per Huelva amb una 14,4 per cent d'increment i de Granada, amb un ascens del 14,1 per cent.

FACUA recorda que aquestes pujades de tarifes es refereixen no només als increments aprovats per les empreses subministradores d'aigua, sinó també pels augments en els cànons, com és el cas entre d'altres, d'Astúries i Catalunya, o per l'aparició d'altres nous com a Andalusia.

Demandes

L'organització exigeix ​​als ajuntaments la participació de les associacions de consumidors en el disseny de les tarifes i la implantació del cicle integral de l'aigua i recorda que "continua" demanant una norma d'àmbit estatal que reguli aspectes com els procediments per a l'aprovació de les tarifes.

FACUA opina que aquesta norma ha d'incloure el tràmit d'audiència de les associacions de consumidors, les indemnitzacions a percebre si es produïssin talls del subministrament per motius que no responguin a força major o accions de tercers, la periodicitat de lectura dels comptadors i facturació, les condicions de cabal i pressió mínimes exigibles pels usuaris, els procediments i requisits per a les baixes en el servei, els conceptes inclosos en les factures i els sistemes per a la resolució de les reclamacions.

Finalment, insisteix que hauria d'existir aquesta norma per aclarir la tarifa de l'aigua i reclama l'obligació que les empreses disposin de telèfons gratuïts i oficines per a l'atenció als usuaris i assenyala la necessitat que estiguin adherides al Sistema Arbitral de Consum.


Notícies de l'aigua »

Províncies de Catalunya on oferim els nostres serveis de tractaments d'aigua:Descalcificador Barcelona, filtre d'aigua BarcelonaDescalcificador Tarragona, filtre d'aigua TarragonaDescalcificador Lleida, filtre d'aigua LleidaDescalcificador Girona, filtre d'aigua Girona